علت درد در بیضه‌ مردان چیست و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

علت درد بیضه در مردان و درمان آن

درد در یک یا هر دو بیضه می‌تواند نگران‌کننده باشد، اما تنها در برخی شرایط نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. اگرچه درد بیضه بیش‌تر به‌دلیل اسپاسم کف لگن، تحریک اعصاب یا کشیده شدن عضله‌ی کشاله‌ی ران ایجاد می‌شود اما ممکن است به دلایل دیگری مانند آسیب به بیضه، عفونت و پیچ خوردگی بیضه نیز بروز نماید. از آن‌جایی‌که سلامت جنسی بسیار اهمیت دارد، در این مقاله ضمن بیان علت درد بیضه در آقایان، به بررسی روش‌های درمان درد بیضه خواهیم پرداخت. در ضمن اگر نمی‌دانید که چه زمانی باید به اورولوژیست مراجعه کنید، با ما همراه باشید.

علت درد بیضه در مردان

علت درد بیضه در آقایان به عوامل متعددی بستگی دارد. درد بیضه ممکن است ناشی از تروما، پیچ‌خوردگی بیضه یا سرطان باشد. علت درد بیضه در آیان هر چه که باشد، اگر به‌موقع به آن رسیدگی شود، قابل درمان است. در ادامه به بررسی برخی از مهم‌ترین علت‌های درد بیضه در مردان می‌پردازیم.

اسپاسم عضلات پس از رابطه‌ی جنسی

در واقع مهم‌ترین علت درد بیضه در آقان، اسپاسم و انقباض عضلات لگن پس از رابطه‌ی جنسی و انزال است. دقت کنید که این اتفاق نباید به‌طور مستدام رخ دهد.

تروما یا جراحت

از آن‌جایی که بیضه‌ها بسیار حساس هستند، ضربه‌ی مستقیم از هر نوعی، می‌تواند باعث درد بیضه شود. در بسیاری از موارد، حتی اگر بیضه‌ها متورم و کبود شوند، هیچ آسیب جدی یا دائمی ایجاد نمی‌شود. اما گاهی اوقات ممکن است بیضه پاره یا هماتوسل (تجمع خون در اطراف بیضه) ایجاد شود. در این موارد باید فوراً به پزشک مراجعه نمایید.

عفونت و التهاب

بیضه‌ها، پروستات و مجاری انتقال‌دهنده‌ی اسپرم، ممکن است دچار عفونت شوند. این عفونت موجب درد، تورم، قرمز شدن پوست می‌شود و ممکن است با سایر علائمی مانند سوزش به‌هنگام ادرار، مشاهده‌ی چرک و تب و لرز، همراه باشد.

پیچ‌خوردگی بیضه

پیچ خوردگی یک وضعیت اضطراری است. بیضه‌ها در داخل کیسه‌ی بیضه قرار می‌گیرند و به طناب اسپرماتیک متصل می‌شوند. این طناب شامل رگ‌های خونی است که بیضه‌ها را تغذیه و تخلیه می‌کنند. هنگامی‌که یک بیضه در داخل کیسه‌ی بیضه، دچار پیچ‌خوردگی می‌شود، رگ‌های خونی آن نیز پیچ می‌خورند و این امر جریان خون به بیضه را قطع می‌کند. در این مورد، برای نجات بیضه باید جراحی اورژانسی انجام شود.

حتما بخوانید  اسپری تاخیری چیست و چگونه کار می‌کند؟

درد ناشی از پیچ خوردگی بیضه معمولاً بسیار ناگهانی اتفاق می‌افتد و گاهی با حالت تهوع و استفراغ همراه است. مردی که یک بار پیچ خوردگی بیضه را تجربه کرده است، با احتمال بیشتری ممکن است دوباره دچار پیچ‌خوردگی بیضه شود. درمان درمان درد بیضه در این حالت، فقط جراحی است.

اپیدیدیمیت (Epididymitis)

اپیدیدیم (Epididymis) قسمتی از مجرای منوی است که در پشت بیضه قرار گرفته و موجب ارتباط مجاری وابران به رگ‌های وابران بیضه‌ها می‌شود. اپیدیدیم در واقع یک لوله‌ی باریک است که اسپرم‌ها در آن بالغ و ذخیره می‌شوند. اغلب، عفونت باعث التهاب و درد اپیدیدیم (نه خود بیضه‌ها) می‌شود.

در این حالت معمولاً کیسه‌ی بیضه متورم شده و درد به‌تدریج ظاهر می‌شود. این عفونت‌ها ممکن است از بیماری های مقاربتی مانند کلامیدیا، سوزاک یا از عفونت دستگاه ادراری ناشی شوند. به‌همین دلیل استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی بسیار توصیه می‌شود. برای درمان درد بیضه در این حالت، آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود.

اورکیت (Orchitis)

ارکیت با اپیدیدیمیت کمی متفاوت است زیرا ارکیت شامل التهاب خود بافت بیضه و متعاقب آن درد بیضه می‌شود. در واقع اگر اپیدیدیمیت به‌سرعت درمان نشود، می‌تواند منجر به اورکیت شود.

ویروس اوریون می‌تواند باعث ارکیت شود. از آن‌جایی‌که آنتی‌بیوتیک‌ها روی ویروس اثر نمی‌گذارند، سایر درمان‌های ساده مانند مسکن‌ها، استراحت یا بالا بردن کیسه‌ی بیضه می‌توانند به درد بیضه و تورم کمک کنند.

فتق (Hernias)

فتق (بادفتق) ممکن است علت درد بیضه در آقایان باشد و زمانی اتفاق می‌افتد که بخشی از دیواره‌ی شکم ضعیف می‌شود و به بخشی از روده یا سایر محتویات داخل شکمی، اجازه‌ی عبور می‌دهد. اگر این اتفاق در نزدیکی کیسه‌ی بیضه رخ دهد، کیسه‌ی فتق می‌تواند خون را با فشار به بیضه یا سایر نواحی کیسه‌ی بیضه جریان دهد. در این حالت معمولاً سرفه یا عطسه درد بیضه را بدتر می‌کند.

واریکوسل (Varicocele)

واریکوسل و درد بیضه

واریکوسل می‌تواند علت درد بیضه در آقایان باشد و شامل تورم وریدهایی است که بیضه را تخلیه می‌کنند و معمولاً در سمت چپ ظاهر می‌شود. واریکوسل‌های بزرگ‌تر را می‌توان به‌صورت یک توده‌ی نرم در بالا‌ی بیضه احساس یا حتی در حالت ایستاده مشاهده کرد. واریکوسل هم‌چنین می‌تواند تأثیر منفی بر باروری مردان داشته باشد. ترمیم واریکوسل ممکن است در موارد درد بیضه‌ی شدید پایدار، پس از رد سایر علل احتمالی، در نظر گرفته شود.

حتما بخوانید  چگونه یک رابطه جنسی فوق العاده را تجربه کنیم؟

هیدروسل (Hydrocele)

هیدروسیل زمانی اتفاق می‌افتد که مایع، کیسه‌ی بیضه را پر می‌کند و باعث تورم آن می‌شود. هیدروسل معمولاً با درد همراه نیست اما ممکن است احساس سنگینی ناشی از تجمع مایع موجب ناراحتی و درد شود. هیدروسل در نوزادان بیش‌تر از بزرگ‌سالان مشاهده می‌شود و برای پیشگیری از درد آن، راهکار‌هایی وجود دارد.

قانقاریای فورنیه (Fournier’s Gangrene)

عامل بیماری قانقاریای فونیه یک عفونت تخریب‌گر بافتی است. در حقیقت در این بیماری، بافت‌ها از بین می‌روند. از جمله علائم آن درد بیضه و تورم آن است. اگرچه این بیماری بسیار نادر است اما بیش‌تر در مردان ۶۰ تا ۷۰ ساله مشاهده می‌شود.

سنگ کلیه

یکی از مواردی که ممکن است به اشتباه درد بیضه در نظر گرفته شود، سنگ کلیه است. البته اگر مشکل مرتبط با مثانه و سنگ کلیه باشد معمولاً علائم دیگری مانند خون در ادرار، تهوع یا استفراغ، تکرر ادرار یا احساس سوزش در زمان ادرار نیز مشاهده می‌شود.

تومور بیضه

تومور سرطانی در بیضه به ندرت باعث درد می‌شود اما می‌تواند باعث تورم یا ایجاد نودول‌های سفت در بیضه شود. اسپرماتوسل که با عنوان «کیست بیضه» شناخته می‌شوند، نوعی توده‌ی خوش‌خیم بدون درد هستند. اگر اسپرماتوسل‌ها به‌صورت غیرعادی رشد کنند یا دردناک شوند، باید برای درمان حتماً به پزشک مراجعه نمود. سرطان بیضه در صورت تشخیص زودهنگام، قابل درمان است.

روش‌های درمانی تسکین‌دهنده‌ی درد در بیضه

برای درمان درد بیضه لازم است که در ابتدا علت درد بیضه در آقایان مشخص شود. در اکثر موارد معمولاً با درمان خانگی می‌توان درد بیضه را تسکین داد اما در برخی موارد روش‌های درمانی دیگری مانند تجویز دارو‌ها یا عمل جراحی توصیه می‌شود.

مراقبت‌های خانگی

اگرچه که برای درمان درد بیضه باید به پزشک مراجعه کنید اما به‌منظور کاهش درد، در مواردی که پزشک مشکل خاصی را تشخیص نداده است، می‌توانید از راهکار‌های زیر بهره ببرید:

  • استراحت کنید و از بیضه‌ها و کشاله‌ی ران خود محافظت نمایید.
  • هر فعالیتی را که ممکن است باعث درد شود را متوقف کنید.
  • یکی از بهترین راه‌ها برای افزایش جریان خون در بیضه‌ها، نشستن در تشت آب گرم یا استفاده از کیسه‌ی حاوی آب گرم است. از طرفی استفاده از کمپرس یخ نیز می‌تواند به کاهش تورم و درد بیضه کمک کند.
  • لباس زیر بریف بپوشید. بریف به حمایت از ناحیه‌ی آسیب دیده کمک می‌کند.
  • پس از مشورت با یک فیزیوتراپ، تمرینات کششی لازم برای تقویت عضلات کف لگن را انجام دهید.
  • اگر پزشک آنتی‌بیوتیک تجویز کرده است، آن را طبق دستور مصرف کنید. فقط به این دلیل که احساس بهتری دارید، مصرف دارو را قطع نکنید زیرا شما باید دوره‌ی کامل آنتی‌بیوتیک را مصرف کنید.
  • اگر مشکل شما اپیدیمیت تشخیص داده شده است می‌توانید با بالا نگه داشتن اسکروتوم یا استفاده از دارو‌های ضد التهاب غیر استروئیدی، بر درد غلبه کنید.
حتما بخوانید  9 روش جلوگیری از بارداری بدون کاندوم

دکتر اورولوژی و درد بیضه

در نهایت از پزشک خود بپرسید که آیا می‌توانید از دارو‌های ضد‌درد بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول)، ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا ناپروکسن استفاده کنید. اگر پزشک داروی مسکنی را برای شما تجویز کرد، حتماً آن را برای درمان درد بیضه مطابق دستور مصرف نمایید.

تجویز دارو‌ها

پزشک متخصص پس از تشخیص علت درد بیضه در آقایان، نسبت به تجویز برخی از دارو‌ها اقدام می‌نماید. معمولاً استامینوفن، ایبوپروفن، دارو‌های ضد التهاب و آنتی‌بیوتیک‌ها برای این منظور استفاده می‌شوند.

عمل جراحی

در برخی از مواقع پزشک متخصص، جراحی را ضروری تشخیص می‌دهد. برخی از این موارد شامل قانقاریای فورنیه (به‌منظور حذف بافت آلوده)، پیچ‌خوردگی بیضه، برخی از سرطان‌ها یا هیدروسل و اسپرماتوسل (به‌منظور خارج کردن مایع جمع شده در اطراف بیضه) هستند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

اگرچه که ممکن است بسیاری از افراد، درد بیضه را تجربه کنند اما در مواردی که درد شدید و پایدار است، حتماً باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه شود. اگر هر یک از علائم زیر را مشاهده کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید:

  • بروز ناگهانی درد بیضه و شدت یافتن آن
  • حالت تهوع و استفراغ
  • بروز التهاب، سنگینی یا قرمز شدن بیضه‌ها
  • درد پس از ضربه به بیضه‌ها

کمی آشنایی با آلت تناسلی مردانه موجب می‌شود که بدانید این عضو چقدر حساس است. متاسفانه برخی از افراد به‌دلیل خجالت کشیدن، در زمان مناسب به پزشک مراجعه نمی‌کنند و این امر موجب بروز آسیب‌های جدی می‌شود. در صورت مشاهده‌ی علائم بالا هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه نمایید.

کلام آخر

درد بیضه می‌تواند یکی از آزاردهنده‌ترین درد‌ها باشد. با این حال، در اکثر موارد، این درد، اگر به‌موقع به آن رسیدگی شود، قابل درمان است. برای درمان درد بیضه کافی است به پزشک متخصص مراجعه کنید. البته علت درد بیضه در آقایان، متعدد است اما در اکثر موارد با درمان دارویی یا استراحت، مشکل برطرف خواهد شد. برای آگاهی از اختلالات جنسی و زناشویی + راهکارهای درمان کافی است با ما همراه باشید.